Täysin Uppoamaton Euro

1900-luvun alussa rakennettiin alusta, jota kaikki ylistivät uppoamattomaksi. Kun se valmistui neitsytmatkalle, mukaan lähtivät silloiset silmäätekevät. Lehdistö uutisoi kuinka rakenteensa vuoksi laiva ei voisi koskaan upota.

Titanic upposi vuonna 1912.

Vuonna 2020 elämme vaihtoehtotodellisuudessa. Asiantuntijoilla on kaksi eri mielipidettä, julkinen ja sisäinen, joista jälkimmäisen he päästävät ilmoille vain silloin kun saa vapaasti puhua totta.

Valtiolla on työpaikkoja, joissa ei tarvitse tehdä juuri mitään, joissa maksetaan posketonta palkkaa, ja johon tarvitaan sopivan värinen puoluekirja. Riittää kun nojaa oikeaan suuntaan. Nyt hallituksen yllättäen sörkkiessä näihin muurahaispesiin saadaan aikaan paniikkeja, jossa syvähorroksesta herätetyt nollakompetenssimiehet alkavat sykkiä. Näin tapahtui muun muassa Huoltovarmuuskeskuksessa. Hallituksessa varsinaiset vastuunkantajat syyttelevät toisiaan, samalla kun toimijat laitetaan kuvainnollisesti rautoihin valtion väkivaltamonopolin – tässä tapauksessa KRP:n toimesta. Muka sensuroimaton Päivärinta lynkkaa tuotteen toimittajat suunnitellusti haastattelussa, valtio paheksuu samalla potkien syylliset pihalle ja piiri pieni pyörii, kun Pontius Pilatus saa jälleen kerran pumpata tyhjentymäisillään olevaa käsidesipulloa.

Todellinen kultamuna on suojattu – Uhrattiin pelkästään kaikki periaatteet minkä päälle tämä yhteiskunta on ainakaan rakennettu. On selvää, että jos Ministeri Pekonen olisi ollut mies, hän olisi saanut potkut valehtelusta jo aikaa sitten.

Kaiken tähän suhmuroinnin lisäksi nyt näyttää siltä, että Italia olisi lähdössä EMU:sta. Vaikka itse olisinkin federalisti pitkällä juoksulla, täytyy pohtia olisiko Suomen tässä tilanteessa järkevä lähteä myös ensimmäisten joukossa. Vai miettiikö hallitus taas tämän saavan heidät henkilökohtaisesti näyttämään niin huonoilta tulevia EU-virkoja ajatellen, että mieluummin pysytään rahaliitossa ja postataan pari hauskaa kissakuvaa sosiaaliseen mediaan.

Miten voisimme rakentaa tulevaisuuden Suomen? Yhteiskunnan täytyisi perustua siihen, että yritykset ja ihmiset, jotka tekevät parempia tuotteita ja mahdollistavat parempaa palvelua voivat menestyä, ja siten koota ympärilleen rahaa. Näin ollen myös näiden yritysten omistajat saisivat mandaatin ohjata suurempia rahavirtoja. Päämäärätön rahan heittäminen ongelmia kohti täytyy lopettaa. Keskuspankit pelaavat nyt vaarallista peliä, jossa ne ovat siirtyneet pääomamarkkinoille, vaikuttaen valtion velkakirjojen hintoihin. Tämä ei ole oikeaa kapitalismia.

Ehkäpä maailmassa tarvitaan vähemmän pankkiireja ja lakimiehiä, mutta enemmän ihmisiä, jotka tekevät ja luovat asioita. Liikaa yhteiskunnan älykkäiden ihmisten työpanosta kulutetaan loppukädessä melko yksinkertaisten matemaattisten ja juridisten ongelmien ratkaisuun. Yhteiskunnat ovat rakentuneet tukemaan näitä rooleja, joissa riskit niissä ovat lähes olemattomat, mutta palkkiot ruhtinaalliset. Samaan aikaan ihmisten hoitaminen on jossain roskan kuljettamisen ja ruuan valmistuksen välissä. Yrittäjä on täysin lainsuojaton tässä maassa.

Nykyhallituksen toiminta täytyisi nyt pysäyttää keinolla millä hyvänsä, ennen kuin uhrataan miljardeja markkinasosialismin tukemiseen. Ehkä on aika harkita vakavasti, onko riski Euron pelastamiseksi kannattava.

Eerik Heijari, EMBA (kok.)